NEKIFUT projekt

Kutatási infrastruktúra felmérés 2009. február 2-28 között.

Az érdeklődők számára elérhető a következő címen:
http://www.nkth.gov.hu/innovaciopolitika/nekifut/szovetsegek

nekifut1.jpg

nekifut2.jpg

 Tájékoztató a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Fejlesztési Útitervről (NEKIFUT) projektről

 

A NEKIFUT projekt célja a nemzeti kutatási infrastruktúra (KI) felmérés és fejlesztési stratégia elkészítése, amely az egész hazai kutató társadalom, a vállalkozási szféra és a politika képviselőinek egyaránt érdeke, ezért széles körű összefogást igényel. A felmérés és a stratégiaalkotás a nemzetközi infrastruktúrákhoz való kapcsolódásokra is kiterjed. A felmérés eredményeként az ország nagy kutatási infrastruktúráiról egy egységes felületű on-line interaktív web regiszter készül el, lehetővé téve az adatok folyamatos frissítését és lekérdezését. A nemzeti kutatási infrastruktúra fejlesztési stratégia az érintettek széles körének bevonásával készül és az előretekintés (angolul: foresight) módszerével kerül végrehajtásra. A kutatási infrastruktúra regiszter és stratégia várhatóan 2009 végére készül el. A stratégia ajánlásokat fogalmaz meg az ország nemzeti kutatási infrastruktúráinak fejlesztésére, amelyre alapozva kormány-előterjesztés készül a konkrét intézkedések meghozatalára.

A regiszter kétlépcsős eljárással készül. Az első lépcsőben lehetőleg az összes magyarországi kutatóhely vezetője (MTA intézetek, állami kutatóhelyek, felsőoktatási intézetek és tanszékek, vállalati kutatóhelyek stb.) kap felkérést – egy aránylag rövid – kérdőív kitöltésére. A kérdőív alapvetően a kutatási infrastruktúrákat üzemeltetőket és használókat válaszait gyűjti részben a jelen helyzetre irányuló tényekre, részben pedig általában, az a válaszadó kutatási területének jövőbeli infrastruktúra-fejlesztési javaslataira vonatkozóan. A második lépcsőben a magyar tudomány és innováció szempontjából stratégiai jelentőségi kutatási infrastruktúraként számba jöhető infrastruktúrák üzemeltetői kapnak felkérését egy lényegesebb részletesebb kérdőív kitöltésére. A beérkezett kérdőíveket az adott tudományterület kiválóságaiból álló szakterületi munkacsoportok bírálják el. Mind a bírálati szempontok, mind annak eredményei nyilvánosak lesznek.

A projekt ütemterve szerint első kérdőív kiküldésére 2009. január elején kerül sor és egy hónapos határidővel várjuk a válaszokat. A kérdőívet több internetes fórumon is megjelentetjük, és bárki kitöltheti. Fontos, hogy a rövid határidő ellenére minden érdekelt időben adjon választ. 2009. január közepén információ napot tartunk, ahol számítunk az érdekelt intézmények részvételére. A 2. kérdőív április elején, szintén egyhónapos határidővel szándékozunk szétküldeni. Ennek értékelési eredményeként meghatározásra kerülnek azok a kutatási infrastruktúrák, amelyek a stratégiai KI regiszterbe bekerülnek.

A Regiszter feltöltésére várhatóan 2009 szeptemberében kerül sor.

A projekt sikeres végrehajtása következtében várhatóan javulni fog a magas színvonalú kutatási infrastruktúrákhoz való hozzáférés lehetősége a kutatók, illetve az értékteremtő KFI projektek számára, nő a nemzetközi KFI-ben való együttműködés lehetősége, valamint az EU FP7-es pályázatokon való sikeres részvétel esélye.

 

További információk szerezhetőek a NEKIFUT weboldaláról:  http://www.nekifut.hu

 

 

Hirdetés

Rendezvénynaptár

CHEMGENERATION.COM

Kémiai Nobel-díj

EuChemS Magazine

Chemistry Europe

CE logo with Strapline

MTA KTO

MKE stratégia

Go to top