MKE-logo

Magyar Kémikusok Egyesülete

Alapítva 1907-ben

MKE Facebook page

Irinyi OKK, tájékoztatás

 

az Irinyi OKK versenyfordulók feladatainak utólagos elérhetőségéről

A középiskolás kémiatanárok közül többen és már huzamosabb ideje érdeklődnek a Magyar Kémikusok Egyesülete háromfordulós Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenye (továbbiakban Irinyi OKK) versenyfeladatainak a hozzáférhetőségéről. Az ezzel kapcsolatos eddigi és jelenlegi helyzet a következő:

1. Az Irinyi OKK döntő forduló versenyfeladatai és a megoldási kulcs a döntő lebonyolítása utáni időszakban megjelenik a Középiskolai Kémiai Lapok (KÖKÉL) egyik lapszámában. A KÖKÉL megrendelhető a Magyar Kémikusok Egyesületénél (e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).
2. A KÖKÉL lapszámok bizonyos késleltetéssel megjelennek az MKE honlapon (www.mke.org.hu) ahol a „Kiadványok > KÖKÉL” menüpontban böngészhetők.
3. A jelenlegi 2010/2011-es versenyévad, illetve a megelőző évek versenyei első és második fordulójának versenyfeladatai, valamint a megoldókulcsok semmilyen nyomtatott vagy elektronikus kiadványban nem jelentek meg eddig a versenyfeladatot készítők, azaz a szerzők álláspontja miatt. Ezen a helyzeten az MKE által felkért jogász szakvéleménye szerint csak akkor lehetne változtatni, ha a versenyfeladatok szerzői ehhez utólagosan hozzájárulnak.
4. A 2004-2010 időszakban megrendezett Irinyi OKK versenyek mindhárom fordulójának versenyfeladatait kb. 90% mértékben két személy készítette, akik kijelentették, hogy az első-második fordulók versenyfeladatainak közzétételéhez és különösen az MKE honlapon elektronikus formában történő megjelentetéséhez nem járulnak hozzá. Ez az álláspontjuk a szerzői jogról szóló hatályos törvény alapján támadhatatlan.

A Magyar Kémikusok Egyesülete a 2011/2012-es Irinyi OKK versenyévadtól kezdődően törekedni fog arra, hogy az eddigi versenyszínvonal megtartása mellett csak olyan szerzőtől kérjen - a verseny mindhárom fordulójára vonatkozóan - versenyfeladat kidolgozást, aki előzetesen írásban hozzájárul ahhoz, hogy az általa készített és az Irinyi OKK versenyfordulók alatt a versenyben felhasznált feladat, a javítókulccsal együtt, a versenyforduló lebonyolítása és a kiértékelés véglegesítése után elektronikus felületen (MKE honlap), valamint papíralapú MKE kiadványban közzétehető.


Budapest, 2011. április 5.

Kovács Attila
MKE főtitkár

 

 

 

Hirdetés

CHEMGENERATION.COM

EuChemS Newsletter

Chemistry Europe

CE logo with Strapline

HAS SCS

Go to top