Simonné Sarkadi Livia

 

Simonné Sarkadi LiviaSimonné Sarkadi Livia 1980-ban szerzett okleveles vegyészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karának Szerves és Biológiai Vegyipari Szakán. Munkahelyén a BME Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszékén 1986-ban lett műszaki doktor. 1991-ben az MTA-n kémiai tudományok kandidátusa fokozatot kapott. 1999-ben habilitált (Dr. habil. cím) a BME Vegyészmérnöki Karán. 2000-2003 között Széchenyi Professzori ösztöndíjban részesült. 2010-ben szerezte meg az MTA Doktora címet.

Oktatási feladatai közül kiemelten fontos a Biomérnökök, Vegyészmérnökök és Környezetmérnökök számára a Biokémia alaptárgy előadása és a tárgyhoz kapcsolódó gyakorlatok vezetése, valamint élelmiszeranalitikai gyakorlatvezetés. Eddig közel nyolcvan hallgató szakdolgozatát és diplomamunkáját irányította és öt PhD hallgató doktori témájának volt témavezetője.

Kutatási területei (1) Az aminosav- és biogén amin tartalom élelmiszer-minőséggel és az élelmiszer-biztonsággal való összefüggésének vizsgálata. (2) A haszonnövények stressztűrésének jellemzése biokémiai paraméterek alapján.

Tudományos eredményeit rendszeresen megjelenteti hazai és nemzetközi folyóiratokban és kiadványokban, valamint szakkönyv fejezetek formájában. Eddig közel 200 publikációja jelent meg, amelyre több mint 800 hivatkozást kapott.

Szakmai közéleti tevékenysége igen szerteágazó. Számos hazai és nemzetközi szervezet tagja. BME Vegyészmérnöki Karán 1999-2008 között a Doktori Tanács tagja volt, 2008-tól a Tanulmányi Bizottság tagjaként tevékenykedik. 2002-től az Európai Kémiai Tematikus Hálózat Szervezetében (European Chemistry Thematic Network Association, ECTNA), a BME képviselője. Számos hazai és nemzetközi konferencia sorozat Tudományos Szervező Bizottságának állandó tagja. Négy Nemzetközi Folyóirat Szerkesztő Bizottságának tagja.

Hazai és nemzetközi szervezetek élén betöltött funkciói:

1.
MTA Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottság, Élelmiszerfehérje-kémiai Munkabizottságának 1996-tól elnöke
2.
Az Európai Kémiai és Molekuláris Tudományok Szervezetében (European Association for Chemical and Molecular Sciences, EuCheMS), az Élelmiszerkémiai Divizióban (Food Chemistry Division) 1996-tól az MKE nemzeti képviselője, 2005-2008 titkár, 2005-2006 társelnök, 2009-től az elnöki tisztséget tölti be.
3.
A EuCheMS Végrehajtó Tanácsának (Executive Board) 2010-től választott tagja.


A Magyar Kémikusok Egyesületének 1988-tól tagja. 2007-től az MKE Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságában tevékenykedik. Az utóbbi időben az alábbi, MKE közreműködésével szervezett, nemzetközi és magyar konferenciák Szervező Bizottságában dolgozott:

1.
1st EuCheMS Congress, 2006 Budapest (EuCheMS konferencia)
2. History of the Food Chain, 2006, Gödöllő (EuCheMS konferencia)
3.
VIII. Környezetvédelmi Analitikai és Technológiai Konferencia, 2007, Eger
4. International Conference on Metrology of Environmental, Food and Nutritional Measurements (MEFNM2008), 2008, Budapest
5. 7th International Conference on History of Chemistry, 2009, Sopron (EuCheMS)
6.
IX. Környezetvédelmi Analitikai és Technológiai Konferencia, 2009, Miskolctapolca
7. Pigments in Food, 2010, Budapest (EuCheMS konferencia)
8. Women in Chemistry, 2010, Keszthely (EuCheMS konferencia)
9.
MKE 1. Nemzeti Konferencia, 2011, Sopron

Hirdetés

Rendezvénynaptár

CHEMGENERATION.COM

Kémiai Nobel-díj

EuChemS Newsletter

Chemistry Europe

CE logo with Strapline

MTA KTO

MKE stratégia

Go to top