Irinyi OKK, tájékoztatás

 

az Irinyi OKK versenyfordulók feladatainak utólagos elérhetőségéről

A középiskolás kémiatanárok közül többen és már huzamosabb ideje érdeklődnek a Magyar Kémikusok Egyesülete háromfordulós Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenye (továbbiakban Irinyi OKK) versenyfeladatainak a hozzáférhetőségéről. Az ezzel kapcsolatos eddigi és jelenlegi helyzet a következő:

1. Az Irinyi OKK döntő forduló versenyfeladatai és a megoldási kulcs a döntő lebonyolítása utáni időszakban megjelenik a Középiskolai Kémiai Lapok (KÖKÉL) egyik lapszámában. A KÖKÉL megrendelhető a Magyar Kémikusok Egyesületénél (e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).
2. A KÖKÉL lapszámok bizonyos késleltetéssel megjelennek az MKE honlapon (www.mke.org.hu) ahol a „Kiadványok > KÖKÉL” menüpontban böngészhetők.
3. A jelenlegi 2010/2011-es versenyévad, illetve a megelőző évek versenyei első és második fordulójának versenyfeladatai, valamint a megoldókulcsok semmilyen nyomtatott vagy elektronikus kiadványban nem jelentek meg eddig a versenyfeladatot készítők, azaz a szerzők álláspontja miatt. Ezen a helyzeten az MKE által felkért jogász szakvéleménye szerint csak akkor lehetne változtatni, ha a versenyfeladatok szerzői ehhez utólagosan hozzájárulnak.
4. A 2004-2010 időszakban megrendezett Irinyi OKK versenyek mindhárom fordulójának versenyfeladatait kb. 90% mértékben két személy készítette, akik kijelentették, hogy az első-második fordulók versenyfeladatainak közzétételéhez és különösen az MKE honlapon elektronikus formában történő megjelentetéséhez nem járulnak hozzá. Ez az álláspontjuk a szerzői jogról szóló hatályos törvény alapján támadhatatlan.

A Magyar Kémikusok Egyesülete a 2011/2012-es Irinyi OKK versenyévadtól kezdődően törekedni fog arra, hogy az eddigi versenyszínvonal megtartása mellett csak olyan szerzőtől kérjen - a verseny mindhárom fordulójára vonatkozóan - versenyfeladat kidolgozást, aki előzetesen írásban hozzájárul ahhoz, hogy az általa készített és az Irinyi OKK versenyfordulók alatt a versenyben felhasznált feladat, a javítókulccsal együtt, a versenyforduló lebonyolítása és a kiértékelés véglegesítése után elektronikus felületen (MKE honlap), valamint papíralapú MKE kiadványban közzétehető.


Budapest, 2011. április 5.

Kovács Attila
MKE főtitkár

 

 

 

Hirdetés

Rendezvénynaptár

CHEMGENERATION.COM

Kémiai Nobel-díj

EuChemS Newsletter

Chemistry Europe

CE logo with Strapline

MTA KTO

Go to top