Magyar Tartálytisztító Szövetség közleményeMinden kémiával foglalkozó elemi érdeke, hogy az ömlesztett vegyianyagok szállítására szolgáló és mobil autókon mozgatott tartályok (tartányok) a felhasználás, azaz a vegyi anyaggal történő feltöltés előtt megfelelő tisztaságú állapotban legyenek. A nem megfelelő tisztaságú tartály a betöltött anyag/áru elszennyeződését okozza, sőt veszélyhelyzetet is előidézhet. A vegyi anyag eladójának, a szállítónak és az anyagot fogadónak egyaránt érdeke, hogy a szállítótartály megfelelő tisztaságát dokumentum igazolja. A Magyar Kémikusok Egyesülete keretében működő Magyar Tartálytisztító Szövetség ilyen tisztítást igazoló dokumentumot bocsát ki. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy előfordul hamis dokumentumok kiadása is, ezért az eredeti dokumentumra és annak helyes használatára az alábbiakkal kívánjuk a figyelmet felhívni:

Felhívás az Európai Tisztítási Dokumentumot (European Cleaning Document - ECD) használókhoz

Az Európai Tartálytisztító Állomások Szövetsége (EFTCO) szerzői joggal védett dokumentumot hozott létre, European Cleaning Document – ECD azért, hogy a vegyianyagok szállítására és tárolására szolgáló tartályokon/tartányokon végzett tisztítási műveletekről egyértelmű, visszakereshető és ellenőrzött dokumentum álljon rendelkezésre, amelyet a felhasználók is megkapnak. Az ECD dokumentum egy sorszámozott, szigorú számadású, nem másolható, négypéldányos (különböző színű) bizonylat, amelyet Magyarországon a Magyar Kémikusok Egyesülete keretében működő Magyar Tartálytisztító Szövetség ad ki. A Szövetség szabályzata szerint ilyen dokumentum azoknak a Tartálytisztító Állomásoknak adható ki, amelyek:
  • tagjai a Magyar Tartálytisztító Szövetségnek és így az EFTCO-nak,
  • átestek egy SQAS (biztonsági, munkaegészségügyi, környezeti) auditon és abban megállapítást nyert, hogy a vonatkozó hazai és európai rendeleteknek megfelelően tevékenykednek.
Jelenleg a honlapunkon felsorolt Tartálytisztító Állomások felelnek meg a fenti követelményeknek: Tehát csak az ezektől származó ECD dokumentum tekinthető hitelesnek. Minden más hazai vállalkozástól származó és ECD-nek nevezett bizonylat hamisítvány! A hamisítványok felismerése a következő jelzések alapján lehetséges:

1.
Hiányzik a dokumentum fehér példányán - amelyet a betöltési pont részére a gépkocsivezető ad át – a lapon átfutó ORIGINAL jelzés. Ez a jelzés a lap bármilyen másolásakor nem másolódik át, ezért a hamisítvány ennek hiánya miatt felismerhető.
2.
A gépkocsivezető nem tudja bemutatni a nála szükségszerűen meglévő sárga színű példányt, amely a fehér színűvel azonos tartalmú úgynevezett „másodpéldány”.
3. Az ECD nem géppel van kitöltve. Ugyanis minden szövetségi tag számítógépes programot kap az ECD-k kitöltésére a Magyar Tartálytisztító Szövetségtől, ezért a dokumentum „kézzel” történő kitöltése tilos. A számítógépes programból viszont visszakereshető, hogy mikor készült, illetve melyik mosó állította ki a bizonylatot, tehát bármilyen kétely felmerülése esetén a Szövetség egyértelmű választ tud adni.
4.
Két időpontban kiadott, vagy két szállításnál bemutatott ECD bizonylat azonos sorszámmal rendelkezik. 

Hamisított ECD-k elfogadása a vegyianyagot a tartályba betöltő vállalat, valamint a tartályszállítást végző részére komoly kockázatot jelent, mert:

  • Egy szerzői jogvédelem alatt álló dokumentum hamisítása és a hamisított dokumentum további igazolásra való használata törvény által büntetendő cselekmény. Például a Német Tartálytisztító Szövetség által kezdeményezett ügyben már megnyertek ilyen tartalmú pert Európában.
  • A hamisított ECD bizonylat nem jelent semmilyen igazolást arra nézve, hogy az adott tartályt egyáltalán kimosták-e, illetve hogy a kimosás olyan automata berendezéssel és olyan minőségben történt-e, amelyet SQAS audit igazol.
  • Alig szükséges hangsúlyozni, hogy hamis ECD bizonylat elfogadásával, mind a betöltő, mind a szállító vállalat súlyos minőségi probléma és reklamáció kockázatát vállalja. Ennél is veszélyesebb, hogy nem megfelelően kitisztított tartályba történő anyagbetöltés nemkívánatos, váratlan kémiai reakciót, balesetet, súlyos esetben mérgezést, vagy robbanást is eredményezhet.

A Magyar Tartálytisztító Szövetség ajánlja szolgáltatását minden érdeklődőnek (betöltő állomás, szállító, fogadóhely) tisztítási dokumentumaik átvizsgálásával, az ECD dokumentummal, illetve a hamisítványok felderítésével kapcsolatban.

Kapcsolat: 
Dr. Körtvélyessy Gyula
Telefon:
1/ 316 5410
Fax:
1/ 336 0005
Mobil:
20/ 344 0187
E-mail:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Hirdetés

Rendezvénynaptár

CHEMGENERATION.COM

Kémiai Nobel-díj

EuChemS Newsletter

Chemistry Europe

CE logo with Strapline

MTA KTO

Go to top