Pálinkó István 1959-2021

Pálinkó István 1959-2021

 

pálinkó IstvánMegdöbbentő a hír. Főtitkárunk, Pálinkó István a koronavírussal vívott háromhetes harcát elvesztette. Március 26-án hajnalban 62 éves korában elhunyt. Félbeszakadt élet, kettétört pálya, befejezetlen munka. Nagy űrt hagyott maga után mindenfelé. Nehéz elhinni a szomorú valóságot. Elképzelhetetlen, hogy István, Pisti, Stike elment. Még szokni kell a gondolatot, a tényt meg kell tanulni elfogadni és kialakítani az életünket, munkánkat tényleges jelenléte nélkül.

Civilben a SZTE Kémiai Intézetének egyetemi tanára volt.  Tudományos kutatásait a Szerves Kémiai Tanszék egyik sikeres területén a heterogén katalízis terén folytatta éveken keresztül. Néhány évvel ezelőtt egyik kollegájával új kutatási irányt indítva intézeti kutatócsoportot szerveztek, amelyben kitartó munkával mára nemzetközi hírnevet szereztek.

2015-ben választottuk meg az egyesület főtitkárának, mely munkát nagy hozzáértéssel és körültekintéssel látta el. A tagság, az Intézőbizottság és a Titkárság elégedettségét is kivívta munkabírásával, mindenre odafigyelésével, megnyerő emberi tulajdonságaival. Türelme, segítőkészsége mindenkiben elismerést váltott ki. Mindannyiunk számára emlékezetesek maradnak az olykor parázs hangulatú IB ülések, melyeket megfontoltan, türelmesen vezetett.  Segítőkészségére csak egy legutolsó példa: már hordozta a vírust, amikor március 2-án a MKL Szerkesztőség és a Szerkesztőbizottság ZOOM ülését technikailag otthonából segítette.

Vezetői kvalitásait a szakma is felismerte 2019-ben a Kémiai Intézet vezetőjévé nevezték ki.

Mennyi félbemaradt munka, mennyi félbemaradt feladat, tervek, elképzelések tömkelege, befejezetlenség.

Jó ember volt. Nem volt könnyű kollega, ha kellett vállalta a konfliktusokat. Vezető pozícióban megfontoltan viselkedett, érezte annak súlyát.  Ha valaki közel került hozzá, barátjává vált, talán annak érezhettem magam, jobban megérthette cselekedeteinek mozgatórugóit, hozzászólásainak indítékait. Mindig a jó szándék, a jobbítás igénye vezérelte.

Búcsúzunk Tőled. Emléked mind, a magunk módján, megőrizzük.

2021. március

a kémikusok közössége

Hirdetés

Rendezvénynaptár

CHEMGENERATION.COM

Kémiai Nobel-díj

EuChemS Newsletter

Chemistry Europe

CE logo with Strapline

MTA KTO

MKE stratégia

Go to top