A KAT2019 tematikája az egyes környezeti elemek, a hulladékok és az élelmiszerek analitikai vizsgálatára, valamint az innovatív környezettechnológiai eljárásokkal kapcsolatos kérdésekre terjed ki. Főbb témakörök az alábbiak:
1. Környezeti elemek
összetételének és szennyezettségének meghatározása.
2. Aeroszolok vizsgálata és szerepe a környezetvédelemben
3. Hulladékok analitikai és környezet-szennyező hatásának vizsgálata
4. Analitikai módszerek a szennyezettség, ill. az összetétel meghatározására
- elválasztás-technikai módszerek (GC, HPLC)
- atomspektroszkópiai módszerek (ICP-OES)
- molekulaspectroszkópiai módszerek (UV-VIS-IR fotometria)
- elektrokémiai módszerek
- csatolt technikák (GC-MS, ICP-MS)
- csoport-analitikai módszerek (TOC, TOX, TN, TP, KOI, BOI).
|
5. Az állapot-felmérési és kármentesítési esettanulmányok
- ipari és mezőgazdasági területek környezeti állapot-felmérése és kármentesítése
- hulladék-lerakóhelyek környezeti állapot-felmérése és kármentesítése
- ivóvíz-bázisok környezeti állapot-felmérése és kármentesítése
- lakóterületek környezeti állapot-felmérése és kármentesítése
|
6. Informatikai eszközök a mérési adatok és vizsgálati eredmények értékeléséhez,
beleértve az intelligens szenzorok és távérzékelés témakörét
- Mérési adatok távadása és összegyűjtése
- Mérési adatok egyszerű algoritmusú feldolgozása
- Technológiai folyamatok irányítása, különös tekintettel a szakaszos technológiákra
- Matematikai modellek a levegő, a víz és a talaj minőségének előrejelzésére
- Havaria-jelző és egyéb korai riasztó monitoring rendszerek
- Intelligens szenzorok és távérzékelés
|
7. Innovatív környezettechnológiai eljárások a
- vízminőség védelem (felszínalatti víz és ivóvíz),
- levegőminőség védelem,
- talajremediáció és a
- hulladékkezelés, ártalmatlanítás területén
|
8. Innovatív technológiák a szennyvíztisztításban
- Szennyvíztisztító telepek biológiai, növényi tápanyag és lebegőanyag terhelhetőségének növelése a tisztítási folyamatok intenzifikálása révén
- Tisztított szennyvizek utótisztítása és mezőgazdasági, valamint ipari hasznosítása
- Szennyvíziszap-kezelés és hasznosítás
- Energia-takarékos és energia-termelő eljárások (szennyvizek hőenergiájának hasznosítása, speciális összetételű biogáz előállítása és hasznosítása)
|
9. Az élelmiszerminőség és a környezetvédelem kapcsolata
- Az élelmiszerminősítés és ellenőrzés analitikai módszerei
- Környezeti paraméterek hatása az élelmiszerek minőségére
|
10. Az energiaforrás-hasznosítás és az energiatermelés környezeti hatásai
- Megújuló energiaforrások (nap, szél, víz)
- Fosszilis energiahordozók (szén, olaj, gáz), energia növények termesztése
- Nukleáris energiaforrások (maghasadásos és magfúziós atomerőművek)
|
11. Magyarország környezetvédelmi feladatai az Európai Unióban
- Környezetkímélő technológiák preferencia rendszerének kialakítása
- Új környezetvédelmi és természetvédelmi jogszabályok kidolgozás és bevezetése
- Környezetvédelmi és természetvédelmi jogszabályok harmonizálása egymással és más jogszabályokkal
- A lakosság környezettudatos magatartásra történő nevelése
- Mérőhálózatok és analitikai laboratóriumok minőségbiztosítása
- Hatósági mérések: jelenlegi problémák és a közeljövő feladatai
|
12. Ifjúsági szekció
A környezetvédelmi szakközépiskolákban 2018. vagy 2019. évben végzett/végzős diákok legszínvonalasabb és legérdekesebb szakdolgozatainak bemutatása. (Az előadók kiválasztását az egyes iskolák szakmai zsűrije végzi.)
Kiemelkedő TDK dolgozatok bemutatása.
13. Termék- és cégbemutatók
A KAT2019 a hagyományoknak megfelelően - műszerkiállítással egybekötve kerül megrendezésre.