Fabinyi díjátadó és a röntgen lézerek

 

Hajdu Janos

A Magyar Kémikusok Egyesülete nevében Simonné Dr. Sarkadi Livia elnök adta át a 2014-re odaítélt Fabinyi Rudolf Emlékérem elismerést Dr. Hajdú János professzornak (Uppsalai Egyetem, Svédország). Az MKE székhelyén március 27-én történt díjátadás kapcsán Hajdú professzor úr „Röntgen lézerek és robbanó molekulák” címmel nagysikerű előadást tartott meghívott középiskolás diákhallgatóságnak és más érdeklődőknek.

Az előadó először arról beszélt, hogy mire is jók a manapság sokat emlegetett ciklotronok, lineáris gyorsítók, hogyan működnek, milyen hihetetlen energiájú sugárzás keletkezik. Ez után megtudtuk, hogy mi történik a molekulákkal röntgen fény hatására, valamint azt hogyan lehet röntgen fénnyel kristályok szerkezetét meghatározni.

A professzor úr hangsúlyozta, hogy molekulákra ez a módszer nem működik, hiszen ehhez olyan nagy energia kell, amely a molekulákat azonnal felrobbantja. Majd hirtelen fordulattal az előadó arról tájékoztatott, hogy a robbanás előtti információt összegyűjtve lehetséges a molekulákról elegendő információt szerezni a szerkezet meghatározásához, sőt a szerkezet időbeli változásairól is.

Az előadást néhány fotó zárta arról a Cambridge-ben látható barakkról, ahol az első biomolekulák szerkezetét határozták meg az 1950-es években.

Fabinyi oklevel 2014
Atadas1 Atadas2 Atadas3

 

 

Hirdetés

Rendezvénynaptár

CHEMGENERATION.COM

Kémiai Nobel-díj

EuChemS Newsletter

Chemistry Europe

CE logo with Strapline

MTA KTO

MKE stratégia

Go to top