A KÉMIA NEMZETKÖZI ÉVE – 2011 MAGYARORSZÁGI ESEMÉNYEI

 

Sajtóközlemény


Budapest, 2011. november 30. – A Magyar Kémikusok Egyesülete és az MTA Kémiai Tudományok Osztálya, mint az „IYC 2011” globális esemény magyarországi programjainak fő koordinátorai, az ELTE Gömbaulában november 30-án megtartott „KNÉ 2011” záró program keretében tartottak összegzést a megvalósult hazai akciókról. Magyarország méltóképpen járult hozzá az UNESCO és az IUPAC szervezetek által támogatott világméretű akció sikeréhez. A több mint 100 hazai esemény, az egyes akciókban résztvevő több száz iskola, a tízezres nagyságrendű személyes részvétel a programokon és az internetes felületen megvalósult produktumok iránt mutatkozó százezres nagyságrendű érdeklődés minden előzetes várakozást felülmúló eredmény.

A kémikus társadalom, a kémiatudomány, az oktatás és a versenyszféra képviselői felismerték az IYC 2011 (A Kémia Nemzetközi Éve) esemény nyújtotta lehetőséget a kémiával kapcsolatos ismeretek népszerű bővítésére különösen a befogadó képes és gondolkodásában még könnyebben formálható fiatalok körében. Kreativitás, együttműködés, áldozatkészség járult hozzá egyének, vállalatok és intézmények részéről a nagyszámú program és akció megvalósításához. Kormányzati tényezők kémia éve programokon történő személyes megjelenéssel, vegyipari és gyógyszeripari cégek szakmai és anyagi támogatással, az írott és elektronikus média változatos megoldású híradással és beszámolókkal segítették az események színvonalának és súlyának növelését.

A Kémia Nemzetközi Éve esemény meghirdetését legfőképpen az motiválta, hogy a jövő generációja figyelmét ráirányítsa azokra a még megoldásra váró feladatokat (energia, ivóvíz, élelmiszerminőség és -biztonság, fenntartható fejlődés), amelyekre többek között a kémia nyújthat megoldást. Ezek rendkívül komoly kihívást jelentő feladatok, egyben izgalmas és perspektivikus életpályát kínálnak a kémia szakterületet választó fiatalok számára.

Egy másik fontos szempont volt jobban megvilágítani annak a világ fejlett részében különösen tapasztalható ellentmondásnak a tarthatatlanságát, hogy a kémia és a vegyipar mindennapos eredményeit az emberek természetesnek véve elfogadják, de a létrehozásukhoz szükséges ráfordításokat és körülményeket hajlamosak érdemi mérlegelés nélkül elutasítani.

A kémia éve programok a megszokottnál több figyelmet irányítottak a kémiatanításra és a kémiatanárokra. Utóbbiak a többletfeladatok ellenére lelkesen és elkötelezetten szervezték, irányították és bonyolították le a tanórán kívüli akciókat látva és tapasztalva, hogy a fiatalok érdeklődése, sőt közreműködése még egy nemszeretem tantárgy esetében is felkelthető.


A hazai eseményekről és akciókról a csatolt melléklet szerinti lista tájékoztat.

Melléklet (XLS)

Hirdetés

Rendezvénynaptár

CHEMGENERATION.COM

Kémiai Nobel-díj

EuChemS Magazine

Chemistry Europe

CE logo with Strapline

MTA KTO

MKE stratégia

Go to top