In memoriam - Hermecz István

 

In memoriam Hermecz IstvánIN MEMORIAM - HERMECZ ISTVÁN

Ismét elveszítettünk egy egyesületi tagot, Hermecz István akadémikust, vegyészmérnököt, ipari kutatót, a jövő nemzedékét számos egyetemen oktató kémikust. A tragikus hirtelenséggel 2011. október 9-én bekövetkezett esemény a Magyar Kémikusok Egyesülete iránt elkötelezett kollégát, 1999 és 2011 között három választási cikluson keresztül az MKE Intézőbizottságának tagját ragadta el sorainkból. 67 évesen és csak néhány hónappal az után, hogy a Magyar Tudományos Akadémián megtartott székfoglaló előadását hallgattuk, vagy értékeltük együtt az MKE Intézőbizottságban június 6-án közösen az elmúlt négy év egyesületi teljesítményét.

Munkája és életpályája a Chinoin Gyógyszergyárhoz kapcsolódott, ahol kutatói tevékenységét a sanofi-aventis/Chinoin preklinikai fejlesztések igazgatói posztján fejezte be. Három eredeti gyógyszer bevezetéséhez járult hozzá. Több mint 340 nemzetközi folyóiratban publikált közlemény, 6 könyvfejezet és 130 szabadalom is jellemzi munkásságát. Tanított a Semmelweis Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen.

Társadalmi szerepvállalása az MKE mellett a Magyar Farmakológus Társaság és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság vezetőségi tagjaként is megnyilvánult. 1996-tól az MTA Gyógyszerkémiai és Gyógyszertechnológiai Munkabizottságának elnöke, 2007-től a „The Open Organic Chemistry Journal” főszerkesztője volt.

Számos szakmai elismerésben részesült többek között: Zemplén Géza-díj (1984), Jedlik Ányos-díj (1997), Gábor Dénes-díj (1997), Preisich Miklós-díj (2000), Széchenyi-díj (2005), Issekutz Béla-díj (2006).

Az életmű sajnos lezárult, de az embert, a segítőkészt, a jóindulatút, a társunkat nem feledjük.


Magyar Kémikusok Egyesülete

 

Hirdetés

Rendezvénynaptár

CHEMGENERATION.COM

Kémiai Nobel-díj

EuChemS Magazine

Chemistry Europe

CE logo with Strapline

MTA KTO

MKE stratégia

Go to top