KÉMIA NEMZETKÖZI ÉVE 2011 – SAJTÓREGGELI

 

A Magyar Kémikusok Egyesülete és az MTA Kémiai Tudományok Osztálya egy közös szervezésű sajtóreggeli keretében hívta fel a figyelmet a 2011-es „Kémia Nemzetközi Éve” események tervezett magyarországi programjaira. A 2010. november 5-én megtartott sajtóreggeli helyszíne az MTA Könyvtára Vasarely terem volt, amely alkalom egyben a „Kémia a teremtéstől napjainkig” című kiállítás megnyitását is szolgálta.

Az ENSZ Közgyűlésének 2008. decemberi határozata rendelkezett arról, hogy 2011 a „Kémia Nemzetközi Éve” lesz. A globális események fő szervezője az UNESCO és az IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) szervezetek. Az esemény szlogenje:

Chemistry our life, our future / Kémia a mi életünk, a mi jövőnk

A magyarországi programok szervezését az MTA Kémiai Tudományok Osztálya és az MKE koordinálja. A sajtóreggelit a szervezők képviselői, Medzihradszky Kálmán az MTA Kémiai Tudományok Osztályának elnöke és Mátyus Péter az MKE elnöke nyitotta meg.
Köszöntőt mondott és a „Kémia Nemzetközi Éve 2011” programok, valamint a kémia jelentőségét méltatta Réthelyi Miklós miniszter (Nemzeti Erőforrás Minisztérium) és Pálinkás József a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

A „Molekulák harmóniája” címmel Náray-Szabó Gábor az MTA Könyvtárának főigazgatója tartott előadást, amellyel a „Kémia a teremtéstől napjainkig” című kiállítást is megnyitotta.

Az előadás után a meghívott résztvevők kérdéseket tehettek fel a tervezett kémia éve programokra vonatkozóan, amelynek során többen a kémiaoktatással kapcsolatos problémákat is felvetettek. Dux László államtitkár (Nemzeti Erőforrás Minisztérium), Mátyus Péter és Medzihradszky Kálmán válaszolt a véleményeket is megfogalmazó kérdésekre annak hangsúlyozásával, hogy a kémia nemzetközi éve eseménysorozat lehetőséget kínál a kémiáról alkotott vélemények pozitív irányú formálására, de ezt a lehetőséget ki is kell tudni használni.

A sajtóreggeli és kiállítás megnyitó program befejeződése után az MTA Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozatának zárónapja keretében 11 órától az MTA Díszteremben tudományos ülésre került sor „Határtalan tudomány: multidiszciplináris kémiai kutatások” címmel. Az eseményen, amelynek üléselnöke Medzihradszky Kálmán, az MTA rendes tagja, az MTA Kémiai Tudományok Osztályának elnöke volt sorrendben a következő előadások hangzottak el:

Dr. Mátyus Péter: Gyógyszerkémia: új kihívások és lehetőségek
Dr. Kardos Júlia: Szerkezet és funkció: célfehérjék validálása az élő sejttől egyetlen molekuláig
Dr. Sóvágó Imre: A fémionok és neurodegeneratív rendellenességek lehetséges kapcsolata; okok és/vagy következmények
Bősze Szilvia PhD: A tuberkulózis terápia új megközelítési módszerei
Dr. Kollár László: Homogén katalízis: a szerves és szervetlen kémia határán, kitekintéssel biológiai alkalmazásokra
Dr. Dékány Imre: Nanoszerkezetű arany és ezüst plazmonikus anyagok


(Kovács Attila – MKE)

 

Rendezvénynaptár

CHEMGENERATION.COM

Kémiai Nobel-díj

EuChemS Newsletter

Chemistry Europe

CE logo with Strapline

MTA KTO

Go to top