Beszámolók a 2018-as táborról

 

Élménybeszámoló

 

Nehéz pár pillanatot kiemelni egy ilyen eseménydús majdnem-hétből, mert annyi érdekes, vicces és kedves dolog történt a tábor alatt. Napközben izgalmas előadásokon vettünk részt, itt hallhattunk arról, hogy hogyan keletkezhetett az élet, a vizek arzén szennyezéséről és annak hatásairól, a természettudományok tanításáról filmrészleteken keresztül. A csodavizekről, mint a pí-vízről és arról, hogy mitől lehet valaki jó kutató. Emellett megismerkedhettünk a szupermenő berendezésekkel a laborban, kipróbálhattuk őket és más érdekes kísérleteket is láthattunk. Talán a legjobb az volt, amikor személyesen beszélgethettem egy környezetvédővel a munkájáról, és sok érdekes dolgot mesélt. Rengeteg kedves és különleges emberrel ismerkedtem meg, vannak , akikkel azóta is tartom a kapcsolatot. Szabadidőnkben főleg kártyáztunk. Nyerni sajnos nem nagyon nyertem, de akinek nincs szerencséje a kártyában, annak szerencséje van a szerelemben . Különös élmény volt még, amikor ebédeltünk és nálunk is és a szomszédos három asztalnál is a kémiáról beszélgettek az emberek. Tényleg nagyon jó, hogy hasonló érdeklődésű emberekkel találkozhattam, akik közül sokan még az ABBA-t is szerették, és amikor elkezdtem dúdolni mellettük egy számot, akkor többen is bekapcsolódtak. Esténként csoportokban előadást készítettünk, amit az utolsó nap adtunk elő. Sajnos a gyűjtőmunka folyamatát, sokszor szabotálták a szálláson lakó cicák, akiket muszáj volt megsimogatni, olyan aranyosak voltak, így nem mindig tudtunk a feladatra koncentrálni, arról nem is beszélve, amikor az egyik macska végigsétált a laptopon, amelyiken dolgoztunk, pont kikapcsolva azt. A tisztálkodószerek káros összetevőiről szóló előadásunk után a tisztálkodási kedv alaposan megcsappant.

Összességében borzasztóan tetszett a tábor, és nagyon örülök, hogy ott lehettem. Remélem, hogy jövőre is mehetek, és sok ismerős arccal fogok találkozni.

Balogh Eszter


 

Varázslatos Kémia tábor

 

A nyáron ismét megrendezte a Magyar Kémikusok Egyesülete a 10. Varázslatos Kémia Tábort, melyen idén én is részt vehettem. A tábort egy gyönyörű és a lakóhelyemtől, Pécstől, elég távoli városban, Egerben tartották. Izgatottan indultam neki a tábornak, mert hasonló jellegű programon még nem vettem részt és nagyon vártam már, hogy elinduljunk. A táborban már az első napon rengeteg emberrel sikerült megismerkednem, ehhez még az is hozzájárult, hogy a táborból többen együtt utaztunk Egerbe vonattal. A megnyitó után már azonnal a dolgok közepébe vágtunk és érdekesebbnél érdekesebb előadásokat és programokat láthattunk. Az Eszterházy Károly Egyetem épülete és könyvtára remek helyszínnek bizonyult, így már első nap azonnal végig is jártuk a különleges, természettudományos kialakítású Varázstornyot. Ezután pedig nemegyszer komolyan azt hittem, hogy felrobban a labor, ahol tartózkodtunk, hiszen Murányi Zoltán professzor úr pontosan tudta, hogyan ijesszen ránk elég rendesen. Az este is érdekesnek bizonyult, hiszen a tábor egyik fontos pillanata volt, amikor csapatokat alakítottunk és egy meghatározott témán kezdtünk el dolgozni. Ennek során én 3 kivételes diáktársammal kerültem egy csapatba, akikkel szorosan összedolgozva a hét végén hirdetett versenyen első helyen végeztünk, holtversenyben egy másik csapattal. Emellett azonban még mindenképpen szeretnék néhány számomra nagyon szórakoztató és érdekes előadást kiemelni: Fábián István professzor úr előadása Csodavizek, csodasók címmel különösen viccesre és mulatságosra sikerült, Lente Gábor professzor úr előadása, amely a mozifilmek és a kémia kapcsolatát boncolgatta, szintén komikus volt és egyben lenyűgöző dolgokat tárt elém. Program és program egymást érte, néha azt sem tudtuk, merre menjünk és merre nézzünk, annyi érdekes és szakmailag fontos dolgot mutattak nekünk. A legmókásabbak mégis a Kahoot-csaták voltak, bár ez komolyan vetekszik a város 45 perces végigrohanásával és a titkos nápolyi lopkodásokkal, de nem szabad megfeledkezni a rövidebbnél rövidebb, viszont annál érdekesebb kártya partikról és az Abba-maratonokról sem. A tábor összességében nagyon jól sikerült, rendkívül jó társaság került ide ebben az évben, ezt még a minket koordináló tanárok is elismerték. Az élmény a mai napig mélyen él bennem és ezért 3 jelentős embernek szeretnék köszönetet mondani: Martonné Ruzsa Valériának (Vali néninek) és Medzihradszky Dénesnek (Dénes bácsinak), akik a táborban terelgettek és tanítottak, valamint kémiatanáromnak Petz Andrea tanárnőnek, akinek a tanácsára és támogatásával részt vehettem egy csodálatos kalandban.

Kis Gadó Réka


 

Idén másodszor vehettem részt a Varázslatos Kémia Táborban, ami önmagában megmutatja, hogy ez egy olyan hely, ahová érdemes visszatérni.

Az ez évi program minden várakozásomat felül múlta. A kémiának számos szegletébe nyerhettünk bepillantást sok érdekes ember által. A napi előadásokon jelenleg folyó kutatásokat ismerhettünk meg, változatos témákban mélyedhettünk el és egészen hétköznapi dolgokról is sok újat tanulhattunk. Kötetlen beszélgetésben kémia iránt elkötelezett emberektől kaphattunk választ kérdéseinkre lehetett szó akár munkáról, szabadidőről vagy pályaválasztásról is.

Nem csak elmesélték, hanem meg is muttaták, milyen izgalmas a kémia. Bemutató látványos kísérletekből, laborgyakorlatok és műszeres mérések az egyetemen, tanulmányi kirándulás egy gombászatba és egy élelmiszereket vizsgáló laborba, ez mind-mind része volt a programnak.

A tudományoktól kissé elszakadva, csapatokban városismereti versenyen ismerhettük meg jobban Egert és egy délután strandolni is elmentünk.

Ez a tábor fantasztikus lehetőség arra, hogy bővítsük tudásunkat és elmélyülhessünk a kémia tudományában, hogy olyan dolgokat halhassunk és láthassunk, amilyeneket a tábor nélkül talán soha, és hogy új területeken próbálhassuk ki magunkat, mindezeket fantasztikus tanárokkal, jó csapattal és remek hangulattal. A Varázslatos Kémia Tábornál jobbat el sem tudok képzelni és remélem jövőre is részese lehetek ennek.

Piszman Zsófia Ilona

 

 

 

 

 

Go to top