Periódusos rendszer extrákkal - előadás a Magyar Tudományos Akadémián

 

pdfMEGHÍVÓ (PDF)


Az esemény támogatói

 

Richter

 

Merck 2019

 

Periódusos rendszer extrákkal: diákok töltötték meg az Akadémia Dísztermét

VIDEO AZ ESEMÉNYRŐL


2019. február 26-án a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében került sor a Periódusos Rendszer Nemzetközi Évének magyarországi nyitórendezvényére az MTA Kémiai Osztályának szervezésében, a Magyar Kémikusok Egyesülete közreműködésével. A sok általános és középiskolás résztvevőt vonzó eseményen Lente Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kémiai Intézetének professzora tartott előadást a kémiai elemek felfedezéséről, elnevezéséről, illetve a periódusos rendszer megalkotásának történetéről.

2019-et az az ENSZ Közgyűlése és az UNESCO több nemzetközi tudományos szervezet kezdeményezésére a Periódusos Rendszer Nemzetközi Évévé nyilvánította, ezzel emlékezve meg az orosz Dmitrij Ivanovics Mengyelejev által írt első, a periódusos rendszer logikáját ismertető tudományos cikk megjelenésének 150. évfordulójáról. Ezért 2019-ben világszerte számos tudományos rendezvényt tartanak a periódusos rendszerről, ezekhez csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia is.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az előadást 11 és 13 órától is meg lehetett hallgatni, így több mint 750, Budapesten vagy annak tágabb vonzáskörzetében tanuló diáknak volt lehetősége arra, hogy részt vegyen az eseményen. Valamennyi diák hazavihetett egy, már a legújabban felfedezett elemek is tartalmazó periódusos rendszert – a Richter Gedeon gyógyszergyár és a Merck vegyipari cég támogatásának köszönhetően. Az előadáshoz hozzájárult Dr. May Zoltán, az MTA Természettudományi Kutatóközpont kutatója, aki egy elemösszetétel-meghatározásra alkalmas kézi röntgenfluoreszcencia-készülék működését mutatta be. Az eseményről készült videofelvétel hamarosan megtekinthető lesz az mta.hu weboldalon.