A Magyar Kémia Oktatásért-díj (2009)

A Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémia Oktatásért kuratóriuma által tizenegyedik alkalommal odaítélt díjak átadására 2009. október 7-én ünnepélyes keretek között került sor a Magyar Tudományos Akadémián. A díjat olyan középiskolai és általános iskolai kémiatanárok kaphatják, akik évtizedeken át áldozatos munkájukkal jelentősen hozzájárulnak a magas színvonalú szakképzéshez, a tehetséges diákok felkarolásához, ezáltal az utánpótlás neveléshez. A 2009-ben díjazottak:

Dr. Miklós Endréné
kémia tanár
Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár 
   
Albert Viktor
biológia-kémia tanár 
ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolája, Budapest 
   
Illésné Törő Melinda
biológia-kémia tanár 
Berze Nagy János Gimnázium, Szakiskola és Kollégium, Gyöngyös 
   
Rozsnyai Mária
kémia tanár 
 Nagy Mózes Líceum, Kézdivásárhely

A díjazottakat egyenként Dr. Löw Miklós a kuratórium elnöke és a hagyományoknak megfelelően az elismerésben részesülők egy-egy diákja méltatta. Utóbbiak személyes tapasztalatokon alapuló mondataiból kiemelésre kívánkozik, hogy:

  • tanáraik magával ragadó módon közvetítettek ismereteket,
  • követelményeket állítottak és ezáltal teljesítményre ösztönöztek,
  • rendkívüli elkötelezettséggel segítették diákjaik előrehaladását és fejlődését.

A méltatások alapján akár meg is lehetne feledkezni, hogy milyen gondok feszítik már huzamosabb idő óta a természettudományi közoktatást. Azonban a realitásokra utal Dr. Löw Miklós óhajként megfogalmazott véleménye, hogy jó lenne, ha a díjazott és a hozzájuk hasonló kémiatanárok gócképző kristályok lennének a közoktatás mindennapi gyakorlatában. Ebben bízik a Richter Gedeon és ezt segíti a Magyar Kémia Oktatásért alapítványával.

A Magyar Kémikusok Egyesülete ezúton is gratulál az elismerésben részesülteknek, ugyanakkor a kémikus társadalom és a kémiatanárok nevében köszöni a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. mecénási tevékenységét.

RichterG

Hirdetés

Rendezvénynaptár

CHEMGENERATION.COM

Kémiai Nobel-díj

EuChemS Newsletter

Chemistry Europe

CE logo with Strapline

MTA KTO

MKE stratégia

Go to top