Murányi ZoltánMurányi Zoltán

 

 

 

 

 

Dr. Murányi Zoltán
főigazgató főiskolai tanár

1990-ben szereztem matematika-kémia szakos középiskolai tanári diplomát a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karán. 1990. augusztus 1. óta vagyok az Eszterházy Károly Egyetem (és jogelődei) oktatója. 1995-ben vehettem át a KLTE TTK-n szerzett műszeres és környezetvédelmi analitikus szakvegyész kitüntetéses diplomát. Ugyanebben az évben ugyanitt dr. univ. fokozatot szereztem cum laude minősítéssel, majd 2003-ban a Debreceni Egyetemen PhD. fokozatot szereztem summa cum laude minősítéssel. Mindkét disszertációm témája a boranalízis, közelebbről a borok fémtartalmának vizsgálata volt.

Oktatási, oktatásfejlesztési tevékenység, tehetséggondozás:

Tantárgyfelelősként, illetve oktatóként részt veszek Kémiatanár MA, a Geográfus MSc, a Kémia BSc., a Környezettan BSc., Szőlész, borász BSc. képzési programok megvalósításában, továbbá témavezetőként a Neveléstudományi Doktori Iskola Környezeti nevelés és tudatformálás című programjában.

2011 óta az Oktatási Hivatal felkérésére tankönyvvé nyilvánítási szakmai szakértőként működök.

Részt veszek a „Varázstorony” arculatának kialakításában, a múzeumpedagógiai programok kidolgozásában és a rendhagyó órák lebonyolításában.

Hét jegyzet megírásában vettem részt, tucatnyi elektronikus oktatási segédanyagot készítettem.

Kiemelt fontosságot tulajdonítok a középiskolás tehetséggondozásnak, melynek eredményeként tanítványom nyert TUDOK nagydíjat, első díjat, valamint 2018-ban tanítványom nyerte a Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjának egyikét és a Dublinban rendezett nemzetközi verseny egyik különdíját.

Közéleti tevékenység:

1997-2000 között tagja voltam a Főiskolai Tanácsnak. Részt vettem a Főiskola Tanulmányi és vizsgaszabályzatának kidolgozásában, tagja voltam a Képzésfejlesztési Bizottságnak, majd Természettudományi Kar Tanácsában dolgoztam, a Képzésfejlesztési Bizottság elnökeként. 2014-ben két éves időtartamra OTDK vegyészeti szakmai bizottság elnökévé választottak.

Jelenleg állandó meghívottként segítem az Egyetemi Tanács munkáját, tagja vagyok az MTA Pedagógiai Tudományos Bizottság Tantárgypedagógiai albizottságának, valamint elnöke a MAB Tantárgypedagógiai Munkabizottságának.
2009-ben kaptam megbízást a Kémia (jelenleg Kémiai és Élelmiszerkémiai) Tanszék vezetésére, 2013-ban az Élelmiszertudományi Intézet igazgatására.

2016-tól a Pedagógusképző Központ főigazgatójaként, valamint a Varázstorony Természettudományi pályaorientációs és módszertani központ igazgatójaként dolgozom.

A Magyar Kémikusok Egyesületének több mint húsz éve vagyok tagja, ez idő alatt rendszeresen részt vettem a Heves megyei Csoport munkájában, ismeretterjesztő rendezvények szervezésében, lebonyolításában. Rendszeres előadója, kísérletezője voltam a Kémiatanári Konferenciáknak, a „kémia éve” alkalmából több országos rendezvény szervezésében, lebonyolításában is aktív részt vállaltam (rekordkísérlet, Chemgeneration, Teen-Lab, kísérleti bemutatók, tehetséggondozó tábor, stb.) Intézményem tízenötödik éve ad otthont folyamatosan a Hevesy György Kémiaversenynek, melynek szervezésében, lebonyolításában együttműködünk az MKE-vel.

Az Intéző Bizottság tagjaként igyekeztem még aktívabban részt venni az egyesület munkájában, melynek leglátványosabb eredménye az MKE és az EKE közös projektje, melynek fő célja az MTMI (köztük kiemelten a kémia) népszerűsítése, beiskolázásának növelése, melynek keretében újra indult a Kémiatanárok Nyári Továbbképzése, négy éven keresztül Eger ad otthont az MKE nyári táborának. Ezen kívül a jelzett időszakban több közös rendezésű konferenciára került és kerül sor Egerben.

Kutatási tevékenység:

Az élelmiszeranalitika mellett – új feladataim kapcsán – egyre nagyobb hangsúlyt kap másik területem, a kémiatanítás módszertana, a motivációs kísérletezés módszerei, attitűd-formáló hatása.

Kitüntetések:

2002-ben „Eszterházy Károly-emlékérem”,
2005-ben az MTA MAB által adományozott az „Év Fiatal Kutatója” díj,
2008-ban Kiss Péter díj,
2009-ben Hevesy György Emlékérem
2010-ben Színpadon a természettudomány – Fődíj,
2011-ben „A Magyar Felsőoktatásért” emlékérem
„Fogyasztóvédelemért” emlékérem
2012-ben a Magyar Kémikusok Egyesülete által adományozott „Kiváló Egyesületi Munkáért” Oklevél
2016-ban Pro Academia Agriensi

Civilben három gyermekes családapa (iker lányaim 15 évesek, fiam 13 éves) vagyok, feleségem szintén az EKE munkatársa, német nyelvészettel foglalkozik. Hobbim az akvarisztika, az ásványgyűjtés és a bor-gasztronómia.

Hirdetés

Rendezvénynaptár

EFMC info

The Hungarian Chemical Society is a member of The European Federation for Medicinal Chemistry (EFMC, www.efmc.info).

CHEMGENERATION.COM

Kémiai Nobel-díj

EuChemS Newsletter

Chemistry Europe

CE logo with Strapline

MTA KTO

MKE stratégia

Go to top