Főbb témakörök

 

A KAT2019 tematikája az egyes környezeti elemek, a hulladékok és az élelmiszerek analitikai vizsgálatára, valamint az innovatív környezettechnológiai eljárásokkal kapcsolatos kérdésekre terjed ki. Főbb témakörök az alábbiak:

1. Környezeti elemek

  • levegő,
  • víz,
  • talaj

összetételének és szennyezettségének meghatározása.

2. Aeroszolok vizsgálata és szerepe a környezetvédelemben

3. Hulladékok analitikai és környezet-szennyező hatásának vizsgálata

4. Analitikai módszerek a szennyezettség, ill. az összetétel meghatározására

  • elválasztás-technikai módszerek (GC, HPLC)
  • atomspektroszkópiai módszerek (ICP-OES)
  • molekulaspectroszkópiai módszerek (UV-VIS-IR fotometria)
  • elektrokémiai módszerek
  • csatolt technikák (GC-MS, ICP-MS)
  • csoport-analitikai módszerek (TOC, TOX, TN, TP, KOI, BOI).

5. Az állapot-felmérési és kármentesítési esettanulmányok

  • ipari és mezőgazdasági területek környezeti állapot-felmérése és kármentesítése
  • hulladék-lerakóhelyek környezeti állapot-felmérése és kármentesítése
  • ivóvíz-bázisok környezeti állapot-felmérése és kármentesítése
  • lakóterületek környezeti állapot-felmérése és kármentesítése

6. Informatikai eszközök a mérési adatok és vizsgálati eredmények értékeléséhez,
beleértve az intelligens szenzorok és távérzékelés témakörét

  • Mérési adatok távadása és összegyűjtése
  • Mérési adatok egyszerű algoritmusú feldolgozása
  • Technológiai folyamatok irányítása, különös tekintettel a szakaszos technológiákra
  • Matematikai modellek a levegő, a víz és a talaj minőségének előrejelzésére
  • Havaria-jelző és egyéb korai riasztó monitoring rendszerek
  • Intelligens szenzorok és távérzékelés

7. Innovatív környezettechnológiai eljárások a

  • vízminőség védelem (felszínalatti víz és ivóvíz),
  • levegőminőség védelem,
  • talajremediáció és a
  • hulladékkezelés, ártalmatlanítás területén

8. Innovatív technológiák a szennyvíztisztításban

  • Szennyvíztisztító telepek biológiai, növényi tápanyag és lebegőanyag terhelhetőségének növelése a tisztítási folyamatok intenzifikálása révén
  • Tisztított szennyvizek utótisztítása és mezőgazdasági, valamint ipari hasznosítása
  • Szennyvíziszap-kezelés és hasznosítás
  • Energia-takarékos és energia-termelő eljárások (szennyvizek hőenergiájának hasznosítása, speciális összetételű biogáz előállítása és hasznosítása)

9. Az élelmiszerminőség és a környezetvédelem kapcsolata

  • Az élelmiszerminősítés és ellenőrzés analitikai módszerei
  • Környezeti paraméterek hatása az élelmiszerek minőségére

10. Az energiaforrás-hasznosítás és az energiatermelés környezeti hatásai

  • Megújuló energiaforrások (nap, szél, víz)
  • Fosszilis energiahordozók (szén, olaj, gáz), energia növények termesztése
  • Nukleáris energiaforrások (maghasadásos és magfúziós atomerőművek)

11. Magyarország környezetvédelmi feladatai az Európai Unióban

  • Környezetkímélő technológiák preferencia rendszerének kialakítása
  • Új környezetvédelmi és természetvédelmi jogszabályok kidolgozás és bevezetése
  • Környezetvédelmi és természetvédelmi jogszabályok harmonizálása egymással és más jogszabályokkal
  • A lakosság környezettudatos magatartásra történő nevelése
  • Mérőhálózatok és analitikai laboratóriumok minőségbiztosítása
  • Hatósági mérések: jelenlegi problémák és a közeljövő feladatai

12. Ifjúsági szekció

A környezetvédelmi szakközépiskolákban 2018. vagy 2019. évben végzett/végzős diákok legszínvonalasabb és legérdekesebb szakdolgozatainak bemutatása. (Az előadók kiválasztását az egyes iskolák szakmai zsűrije végzi.)
Kiemelkedő TDK dolgozatok bemutatása.

13. Termék- és cégbemutatók

A KAT2019 a hagyományoknak megfelelően - műszerkiállítással egybekötve kerül megrendezésre.


Go to top